Таранька – це як шматочок моря на тарілці: солоненька, ароматна, із пікантним смаком! Уявіть: духовка гудить, кухня пахне рибою й спеціями, а ви – кулінарний геній. Мій кум, фанат риболовлі, казав: “Засушиш тараньку правильно – і гості не відірвуться!” Сушити – як два пальці, якщо знаєш фішки. Поїхали – розбираємо, як приготувати тараньку в духовці, щоб усі ахнули!
Як правильно обрати та почистити тараньку перед сушінням у духовці
Для тараньки бери свіжу плотву, краснопірку чи воблу (1 кг, 10-15 рибин). Риба має бути з блискучою лускою, без запаху. Почисть: видали нутрощі, зябра, промий холодною водою. Порада: залиш голову й луску – смак насичений. Не ріж дрібну рибу – сушиться цілою. Витрати: 100-150 грн/кг. Мій кум чистив рибу на природі – каже, головне не поспішити!

Маринування та посол тараньки
Для маринаду: 100 г солі (кам’яної), 1 ч. л. перцю, 2 лаврові листи, 500 мл води. Залий 1 кг риби, тримай 12-24 години в холодильнику. Порада: додай 0.5 ч. л. коріандру – аромат божевільний! Для сухого посолу: натри рибу 100 г солі, тримай 2 дні. Висуши рушником перед сушінням – димок краще вбереться. Маринад коштує 20-30 грн.
Як сушити тараньку в духовці, щоб вона була рівномірно просушена
Суші при 50-60°C із увімкненою конвекцією:
- Маленька риба (10-15 см): 6-8 годин.
- Середня (15-20 см): 8-10 годин.
Виклади рибу на решітку, дверцята духовки тримай прочиненими (2-3 см) – волога виходить. Порада: перевертай кожні 2 години – сушиться рівно. Не грей вище 70°C – риба пересохне. Калорії – 150 на 100 г.
Як сушити тараньку в духовці без втрати аромату та користі
- Сіль: не економ, 100 г на 1 кг – смак пікантний.
- Сушіння: викладай рибу не щільно – повітря циркулює.
- Аромат: додай 0.5 ч. л. копченої паприки в маринад – димний вайб!
Порада: підклади деко під решітку – жир не капає. Моя тітка сушила тараньку з часником (2 зубки) – аромат лісу! Не мий рибу після маринаду – смак пропаде.
Зберігання тараньки
Зберігай тараньку в пергаменті чи полотняному мішку при 5-15°C – до 2 місяців. У холодильнику (4°C) – до 4 місяців. Порада: загорни в папір, щоб не відвологла – хрусткість +30%. Не тримай у пластику – запах псується. Подавай із 10 г цибулі – закуска вогонь! Урожай – 800 г готової тараньки з 1 кг.
Таранька в духовці – це радість на тарілці! Хрустка, солоненька, із димним ароматом – вона стане хітом твого столу. Спробуй – і гості пищатимуть від захвату!

